Miért változik akkor valami? Lesz meló meg minden?

Gyakorlati oldal

Erre lesz majd szükség jövő májusban, hogy munkát tudj vállalni.

1. Német nyelvtudás! Sajnos valamilyen szinten minden munkához érteni és beszélni kell legalább a hivatalos nyelvet. Enélkül nagyon csekély az esély, hogy felvegyenek.

nyelvoktatas.lap.hu/

2. Munkahely! Véleményem szerint a jobrapido az egyik legjobb álláskereső, és itt érdemes kipróbálni azt az opciót, hogy a was? menüpontba beírjuk azt, hogy ungarisch vagy CEE. Meglepően sok ajánlatot dob ki. Az AMS (Arbeitsmarktservice) a helyi munkavállalási hivatal megfelelője. Ők adnak ki újságokat is, érdemes azokat elhozni a kirendeltségektől.

jobrapido.at

ams.at

careesma.at

karriere.at

eures

bezirksblatt

3. Állásinterjú! Jelenjünk meg pontosan!

4. Papírmunka! Ha megfelelünk a vezetőség elvárásainak (álltalában sajnos ez egy kicsit alacsonyabb bérrel jár, bár értek már meglepetések) akkor a személyi igazolványunk és a TB kártya felmutatásával már regisztrálnak is minket.

5. Juttatások! Ne felejtsük el a 13. és a 14. havi bért és menjünk el nyaralni, mindenképpen kérjünk Pendlerpauschale-t akárha kocsival is járunk, és ha lebetegednénk ne felejtsük el, hogy az osztrák orvost kell meglátogatni!

6. Integráció! Mindig és minden körülmények között nekünk kell alkalmazkodni a helyiek szokásaihoz és elvárásaihoz. Ehhez mindenképpen kell egy fokú alázat, enélkül sajnos Ausztriában nem lehet boldogulni. Egyébként meg ajánlom ezt a blogot. Az integrációról és a munkakultúráról még sokat fogok írni.

Elméleti oldal

Bizony, bizony már több mint 6 éve történt, amikor 2004. május 1.-én Magyarország belépett az Európai Unióba. Az eredeti koncepció az volt, hogy az EU alapelve a szabad tőke- és munkaerőáramlás, ám ez akkor a nagy ünneplés közepette az új országokban elmaradt. Az Unió lehetőséget adott a régi 15 országnak egy röpke 7 éves átmeneti munkaerőpiaci szabályozásra, amit az első négy év után kellett meghosszabbítani. Mára csak Németország és Ausztria területén él ez a szabályozás az akkor belépett 10 ország állampolgáraira, mert a többiek időben rájöttek hogy nem olyan veszélyes dolog ez. Örök igazság a Földön, hogy mindennek vége lesz egyszer, ígyhát ennek is, jövőre lejár a 7 év.

 

Pedig el kell ismerni, hogy ezek az osztrákok tudnak valamit, ugyanis a szabályozás maga eddig sem volt olyan szigorú, nagyon sok szakma már hozzáférhető volt a magyarok számára is, mégis el tudták venni a munkaadók kedvét attól, hogy nagy számban külföldieknek adjanak munkát. A csel az volt, hogy a papírra viszonylag sokan voltak jogosultak, azonban az eljárás hónapokig is eltartott, és annak a költségét a munkaadónak kellett állnia, amitől ők nem feltétlenűl jöttek lázba. Így lett a hirdetések jeligéje: nur mit Beschäftigungsbewillgung. Sehr g'scheit.

Nagyon sokan szkeptikusak munkaerőpiacnyitással kapcsolatban, mondván úgyis kitalálnak valamit eddig is ment nekik, pedig a dolgok egyértelműek és jól is alakulnak. Az EU a tagság feltételeként tekint a szabad tőke- és munkaerőáramlás betartására, amit a régi Uniós országokkal szemben sem tudnak kikerülni. Nem valósznű, hogy a kormány kockáztatná a tagságát, tehát a munkavállalási engedélytől szinte biztosan elköszönhetünk. Az, hogy találnak-e egy jogi hézagot elképzelhető, de nagy valószínűség szerint nagyban nem fogják tudni befolyásolni a folyamatot. A kormány egyébként politikailag nagyon kellemes helyzetben van, ugyanis a parlamentnek nem kell törvényt alkotnia, nem veszít a támogatóiból, csak kivárják míg Ausztria 2011.május 1-én átveszi az európai szabályozást.

Pozitív folyamatnak tekinthető, hogy az utóbbi időben egyre-másra jelennek meg elemzések, amik gazdaságélénkítő hatásokkal számolnak. Az is egy alapvetően jó jel, hogy az FPÖ (az egyik konzervatív radikális párt) népszavazást javasol a kérdésről Burgenlandban, ami aligha lehetne sikeres, mert ez egy vörös tartomány egész Ausztriában itt a leggyengébbek a radikálisok. Ezt Herr Tschürtz (urdeutscher Name) a párt burgenlandi vezetője kezdeményezte, mérsékelt fogadtatás mellett, nézzük csak meg a kommenteket. A helyiek is egy kicsit demagógnak találták, hogy évek óta a nemzet testén élősködő külföldiekről hallották a radikális mesét, erre reagálva nem engedék meg a szabályozott keretek közötti munkavállalást. Ez egyetlen jogos félelem a negatív bérdömping lenne, ám úgy gondolom, hogy mindkét félnek az lenne a legmegfelelőbb megoldás, ha a magyarok (szlovákok, csehek, szlovének) nem kapnának alacsonyabb bért mint az osztrák társaik.

Servas!

VISSZA A FŐOLDALRA

A bejegyzés trackback címe:

https://burgenland.blog.hu/api/trackback/id/tr32161498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása