Akkor már most tényleg mindenki kinn van?

Akit esetleg még érdekel a téma annak jó hír, hogy a Kisalföld is írt egy cikket arról, hogy mi várható tavasztól.

Egy kicsit vitatkoznék az irással, ugyanis a magasabb végzettségűek számára jelentős lesz a változás. Személyes tapasztalatokból is tudom sajnos, hogy ma még igen nehéz az osztrák diplomával rendelkezők számára is elintézni a munkavállalási engedélyt. Sajnos több csoporttársam is jár(t) hasonló cipőben. Mivel most csak a hiányszakmákban illetve kulcspozíciókban adnak ki engedélyt. A hiányszakmák listájára nem raktak fel olyan foglalkozásokat, mint például logisztikus, marketing asszisztens, vagy akár sales manager. Kulcspozíció pedig azt jelenti, hogy a munkavállaló igazolni tudja, hogy a pozícióra nincs megfelelőbb munkavállalási jogosultsággal rendelkező egyén. Ez azért így ebben a formában igen szubjektív, például pont velem esett meg, hogy a magyar nyelvtudásommal érvelt a munkaadóm és mégis többszörösen visszautasították a kérelmet. Miért volt jó az osztrákoknak, hogy ezzel kiszorították a képzettebb munkaerőt? Nincs ötletem, talán nektek van.

Ugyancsak vitatkoznék a képaláírással:


 

Egyértelmű véleményem, hogy ha egy közösség sok tagja egy más kulturát és nyelvet is  ismer a sajátján kívűl és tud is hozzá alkalmaszkodni az mind az egyénnek mind a közösségnek nagyon jó. Mindenképpen segíti az emberek szellemi fejlődését illetve toleranciáját másokkal szemben, illetve a kisebbségi lét nagyon összetartóvá tudja faragni az embereket, még a magyarokat is. Ha csak a gazdasági szempontokat nézzük, akkor szerintem nem véletlen, hogy az osztrák határ mentén sokkal kisebb a munkanélküliség mint akárhol máshol az országban és valószínűleg kis mértékben de számítani lehet bérátlag változására, ez Burgenlandban alacsonyabb, a határ innenső részén magasabb lehet. A szerkesztő minden bizonnyal arra gondolt ezzel a képaláírással (ha még egy kicsit nyersen is fogalmazta meg), hogy káros hatásai vannak annak, hogy a kinnt dolgozók nem Magyarországon fizetik a bér utáni adókat, persze aki minden nap átjár az az összes többi adónemet itthon fizeti (például ÁFA). Azt hiszem ez egy szinten filozófiai kérdés is, de a véleményem szerint még mindig jobb a társadalomnak meg az államnak, ha elégedettebb állampolgárok több fogyasztáshoz kapcsolódó adót fizetnek, mintha elégedettlenebbek több bérhez fűzödő jutattást fizetnének be az államkasszába, habár énis azt tartom valószínűbbnek, hogy végsősoron kevesebb lesz az állami bevétel.

 

 

A másik kép viszont nagyon jó, kicsit jobban láthatóvá teszi a tényeket, ezért ezt is kirakom. Abban viszont teljesen egyetértek a cikkíróval, hogy az egész korlátozás inkább osztrák belpolitikai célokat szolgált és nem nagyon volt racionális háttere. Szerintem sem várható olyan tömeges kivándorlás, ami teljesen tönkretenné az osztrák munkaerőpiacot. Annyi történik csupán, hogy nagyon sokak elől elgördül egy nagy akadály amelyik korlátozta a boldogulását Ausztriában.

 

Servas!

VISSZA A FŐOLDALRA

A bejegyzés trackback címe:

https://burgenland.blog.hu/api/trackback/id/tr162180974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása