G'schicht: Kik vogymuk?

2010.06.30. 21:33

Itt ebben a rövid posztban a népesség összetételéről írok egy kicsit. A népesség több mint 90%-a "német" anyanyelvű. A legtöbbet beszélt dialektust az osztrákok heanzisch (hoanzisch)-nak nevezik a magyarok egyszerűen csak burgesznak. Persze a tájszólás faluról-falura sokat változhat, de Ausztriában nem meglepő, hogy egy falu nem érti meg a szomszédosat. A blogom egyik célja, hogy dekódoljam a helyiek beszédét, amelyik egyrészt hasznos másrészt szerintem kevés irodalommal rendelkező téma.

Sokak számára meglepő módon, a tartomány legnagyobb kisebbsége nem a magyar hanem a horvát. A kravótok (osztrákul: Krawoten, horvátul: gradišćanski hrvati) a 16.században menekültek el az akkori déli határvidékekről a török támadás elől. Ma olyan 30.000-en (6%) vallják magukat, ők azok akik még őrzik a hagyományokat (például a nyelvet), de ennél sokkal többen horvát származásúnak. Sokaknak feltünhetett például, hogy nagyon sok burgenlandi neve horvát hangzású, de a mai napig magyar szabályok szerint van írva. Trianon után néhány falu Magyarországhoz került, így fordul elő, hogy például Kópházán, Szentpéterfán Horvátlövőn is sok horvát él. Ausztriában a nagyobb központjaik: Siegendorf, , Nikitsch, Großwarasdorf. Warasdorfban található a horvátok legnagyobb kultúrháza a KUGA, amelyik nagyon modern felfogású és így nagyon jó bulikat rendeznek.

A legutóbbi népszámláláskor hétezren vallották magukat magyarnak, ami csupán 2%. 1989 óta viszont rengeteg magyar megfordul a határ másik oldalán, így ez a szám azért sokkal többnek tűnik (ez hol pozitív, hol negatív előhanggal az osztrákoknak is feltűnt). A magyarok főbb központjai Felső- és Alsóőr illetve Felsőpulya. Ugyan itt sincs sajnos magyar anyanyelvű iskola, de szerintem nagyon jó dolog, hogy sok iskolában választhatják a magyar nyelvet. A tévhitekkel ellentétben a helyi osztrákok nem "emlékeznek" (mint ahogy a szlovákok és a románok sem) a magyar nyelvre. Sajnos sokszor lehet hangosan magyarul artikuláló magyarokkal találkozni, ilyen esetekben én inkább a jelbeszédet ajánlanám... hamarabb fog működni. Viszont egyre jobban kezdik itt felismerni a magyar turistákban rejlő lehetőséget és sok helyen van magyar idegenvezetés, ami azért fejlődés, de erről majd később.

Sajnos arról nem találtam adatokat, hogy mennyire van elöregedve a népesség. Az én érzésem szerint eléggé, mert ez azért Ausztria legszegényebb régiója és nagyobb városa igazából nincsen. Ezért a legtöbb fiatal inkább Bécsben vagy Grácban dolgozik. Mert azért ugye itt sincs kolbászból a kerítés.


VISSZA A FŐOLDALRA

A bejegyzés trackback címe:

https://burgenland.blog.hu/api/trackback/id/tr62121752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása