G'schicht: Mik vogymuk?

2010.06.26. 16:30

Mi is ez a Burgenland nevű hely? Hogy jött létre? Mi volt itt előtte?

Rossz berögződés szerint minden első információt a wikipedián szoktam beszerezni, ha valaki mégrészletesebb tudást szeretne felhalmozni a burgesz burgenlandi történelemről az itt tegye meg. Néhány fontosabb dolgot azért kigyüjtöttem nektek:

Logikusan a Római Pannónia Provincia része volt, majd a magyarok foglalták el 900 környékén. A terület hovatartozása nem csak a múltszázad elején volt vita tárgya, hanem a középkorban is. A 15. századig többszört cserélt gazdát a terület, hol a Német-Római Császárság területéhez tarozott, hol a Magyar Királysághoz. Mátyás halála után, 1490-ben hosszabb időre a Habsburgok birtokába került és Alsó-Ausztriához csatolták, majd 1649-től számított Magyarország részének.

Ez egészen 1919 szeptemberéig így volt, amikor is a területet Ausztriának igérték az Saint-Germain-i szerződésben. Egyes magyarlakta települések nem értettek egyet az elcsatolással, ezért megszervezték a Rongyos Gárdát. 1921 augusztusában tervezték az átadást, ami a gárda vezérletével nagy ellenállásba ütközött, végül is október 3-án került a terület az Antant ellenőrzése alá. Október 4-én váratlan fordulat történt, ugyanis Prónay Pál a felkelők oldalán kikiáltotta a független Lajtabánságot (Az állam címere a képen). A nemzetközileg független "Burgenland" csak egy hónapig tartott, mert akkor Magyarország a soproni népszavazás igéretében visszahívta a felkelőket, így az új állam gyorsan meg is szünt. A soproni népszavazáson a lakosság 65,1%-a szavazott Magyarországra, ezzel vált a leghűségesebb várossá, és így maradt Burgenland nagyobb központ nélkül. 1923-ban történt mégegy határmódosítás, ekkor 10 falu kinyilvánította, hogy Magyarországhoz kiván tartozni és néhány németlakta faluért cserébe vissza is csatolták őket (egy jó cikk ehhez a témához).

Burgenland neve eredetileg Vierburgenland lett volna, ugyanis 4 magyar vármegyéhez tartozott előtte, amelyek  neve mind -burg -ra végződött.  Ezek Komitat Preßburg (Pozsony vármegye), Komitat Wieselburg (Moson vármegye), Komitat Ödenburg (Sopron vármegye), Komitat Eisenburg (Vas vármegye) voltak. Mivel Pozsony vármegye területétől nem került végülis egyetlen település sem Ausztriához ezért nevezték el Burgenlandnak.

Ennyit rövid történelmi összefoglalónak, remélem tudjátok majd ezt a tudást valamire használni :)

megj.: Ez az első és egyben az utolsó bejegyzés amelyikben érintettem a Trianon témát, kérlek ehhez kapcsolódó hozzászólást is majd ide füzzetek. Előre is köszi.

 

VISSZA A FŐOLDALRA

 

           

A bejegyzés trackback címe:

https://burgenland.blog.hu/api/trackback/id/tr202111803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása